неділя, 10 лютого 2013 р.

Екологічні групи рослин за способом живлення


Живлення — процес отримання із навколишнього середовища і засвоєння організмом речовин та енергії, що використовуються ним для підтримання життєдіяльності, росту та розмноження. У процесі історичного розвитку (філогенезу) виникло кілька груп організмів, що відрізняються за типом живлення і особливостями обміну речовин.
За способом живлення виділяють такі групи рослин: автотрофні,
мікотрофні,  бактерієтрофні,  напівпаразити і паразити.  До авто-
трофних належать рослини, що тісно взаємодіють з ґрунтовими мі-
кроорганізмами, які живуть у ризосфері кореневих систем. Мікроор-
ганізми допомагають очищати поживні речовини, що надходять у
корені і виділяються ними.  Кореневі виділення  (коліни)  часто не-
сприятливо діють на рослини інших видів і родин, що ростуть по-Загальні теоретичні питання кормовиробництва
ряд, і мікроорганізми. Ці ризосферні організми є своєрідним біоло-
гічним фільтром — захисним фактором у процесі живлення і виді-
лення вищих рослин. Автотрофні рослини поглинають поживні ре-
човини з ґрунту — мінеральні солі, що утворюються внаслідок міне-
ралізації органіки, життєдіяльності мікроорганізмів і внесення мі-
неральних добрив. До автотрофів належить більшість диких і куль-
турних рослин.
Мікотрофні рослини вегетують у симбіозі з грибом мікоризою.
Це явище мікотрофії дуже поширене (практично в усіх зонах кормо-
виробництва). Мікориза буває на коренях злакових і бобових трав
(тимофіївка, костриця, райграс, чина лучна, конюшина червона і біла
мишачий горошок), розоцвітих, зонтичних, подорожникових, герані-
євих, жовтецевих та ін. Слабко виражена вона у гвоздикових, хрес-
тоцвітих, хвощових, гігрофітів. Найбільш виражена мікотрофія вліт-
ку і восени і менш помітна — навесні й узимку. Внесення високих
доз мінеральних добрив зменшує розвиток її. На думку І.В. Ларіна,
П.П. Бєгучева, Т.О. Работнова, І.П. Леонтієвої, грибні симбіонти по-
ліпшують засвоєння поживних речовин кормовими рослинами з
важкодоступних сполук.

Немає коментарів:

Дописати коментар