Будь-який різновид їжі — це неймовірно складна суміш численних хімічних сполук, у ній містяться десятки тисяч білків, ліпідів, вуглеводів, мікроелементів й інших органічних та неорганічних речовин.
Більшу частину тіла людини
займає травна система, хоча розміщена вона дуже компактно. До органів травлення
належать шлунок, тонкий і товстий кишечник. Верхню частину травної системи
захищає грудна клітка.
Для того, щоб уявити собі
процес перетравлювання їжі, почнемо з бутерброда. Зуби відкушують шматок їжі,
розминають і розжовують його. Одночасно для його розм'якшення і змочування в
рот зі слинних залоз надходить слина. Слинні залози розташовані під і над
язиком, і саме вони виділяють слину, коли ми згадуємо про смак лимона. До
складу слини входить фермент, що розщеплює вуглеводи їжі на більш
легкозасвоювані організмом цукри. Язик виконує своєрідну функцію лопати, що
подає до зубів їжу, а також сприяє процесу її проковтування.
Надалі їжа переміщається
по стравоходу. Стінки стравоходу складаються з м'язів, що, одночасно
скорочуючись, просувають їжу вниз, у шлунок. Стравохід
бере свій початок в задній частині горла, за трахеєю, проходить униз до
шлунка. Щоб їжа не потрапляла в трахею, у гортані є шкірний шматок —
надгортанник. Під час ковтання надгортанник закриває вхід у гортань. Коли їжа
потрапляє в шлунок, у роботу включаються м'язи, що перемішують їжу з травним
соком. Шлунковий сік, як і слина, виділяється рефлекторно. М'язи не припиняють працювати навіть
тоді, коли шлунок порожній, тому людина відчуває голод.
Підшлункова
залоза виробляє
панкреатичний сік, що допомагає перетравлювати білки, жири і вуглеводи. Цей
сік надходить у дванадцятипалу кишку через панкреатичну протоку.
Жовчний міхур — невеликий
мішечок з жовчною протокою, що відходить від нього. У міхурі накопичується
жовч, яка надходить з печінки в тонкий кишечник. Жовч — це жовто-зелена гірка
рідина, що сприяє перетравлюванню жирів.
Тонка кишка завдовжки 5—6 м утворює у черевній порожнині багато петель.
У слизовій оболонці тонкої кишки наявно багато залоз, що виділяють кишковий
сік.
Товста кишка завдовжки близько 1,5—2 м
починається сліпою кишкою, що має червоподібний відросток—апендикс, продовжується
обідочною кишкою і закінчується прямою кишкою.
У товстому кишечнику
багато бактерій. Вони необхідні для нормального травлення, за ф( участю
утворюються деякі вітаміни. Сформовані в товстій кишці калові маси потрапляють
у пряму кишку, а відтіля видаляються назовні.
Немає коментарів:
Дописати коментар