неділя, 10 лютого 2013 р.

24. Травна система, будова, функції. Порожнинне і мембранне травлення.


Будь-який різновид їжіце неймовірно складна суміш чис­ленних хімічних сполук, у ній містяться десятки тисяч білків, ліпідів, вуглеводів, мікроелементів й інших органічних та неор­ганічних речовин.
Більшу частину тіла людини займає травна система, хоча розміщена вона дуже компактно. До органів травлення належать шлунок, тонкий і товстий кишечник. Верхню частину травної си­стеми захищає грудна клітка.
Для того, щоб уявити собі процес перетравлювання їжі, поч­немо з бутерброда. Зуби відкушують шматок їжі, розминають і розжовують його. Одночасно для його розм'якшення і змочу­вання в рот зі слинних залоз надходить слина. Слинні залози розташовані під і над язиком, і саме вони виділяють слину, коли ми згадуємо про смак лимона. До складу слини входить фер­мент, що розщеплює вуглеводи їжі на більш легкозасвоювані організмом цукри. Язик виконує своєрідну функцію лопати, що подає до зубів їжу, а також сприяє процесу її проковтування.
Надалі їжа переміщається по стравоходу. Стінки стравоходу складаються з м'язів, що, одночасно скорочуючись, просувають їжу вниз, у шлунок. Стравохід бере свій початок в задній частині горла, за тра­хеєю, проходить униз до шлунка. Щоб їжа не потрапляла в тра­хею, у гортані є шкірний шматок — надгортанник. Під час ков­тання надгортанник закриває вхід у гортань. Коли їжа потрапляє в шлунок, у роботу включаються м'язи, що перемішують їжу з травним соком. Шлунковий сік, як і слина, виділяється рефлекторно. М'язи не припиняють працювати навіть тоді, коли шлунок порожній, тому людина відчуває голод.
Підшлункова залоза виробляє панкреатичний сік, що до­помагає перетравлювати білки, жири і вуглеводи. Цей сік над­ходить у дванадцятипалу кишку через панкреатичну протоку.
Жовчний міхур — невеликий мішечок з жовчною протокою, що відходить від нього. У міхурі накопичується жовч, яка надхо­дить з печінки в тонкий кишечник. Жовч — це жовто-зелена гірка рідина, що сприяє перетравлюванню жирів.
Тонка кишка завдовжки 5—6 м утворює у черевній порож­нині багато петель. У слизовій оболонці тонкої кишки наявно багато залоз, що виділяють кишковий сік.
Товста кишка завдовжки близько 1,5—2 м починається сліпою кишкою, що має червоподібний відросток—апендикс, продов­жується обідочною кишкою і закінчується прямою кишкою.
У товстому кишечнику багато бактерій. Вони необхідні для нормального травлення, за ф( участю утворюються деякі вітаміни. Сформовані в товстій кишці калові маси потрапляють у пряму кишку, а відтіля вида­ляються назовні.

Немає коментарів:

Дописати коментар