Переважаючими хімічними елементами у мікробній клітині є
органогени - азот, вуглець, водень та кисень - найважливіші елементи, що
складають основу органічних речовин (90-97% сухого залишку).
Відомо два шляхи надходження речовин до мікроорганізму:
1. Шляхом полегшеної дифузії за рахунок різниці осмотичного тиску у зовнішньому середовищі та клітині.
1. Шляхом полегшеної дифузії за рахунок різниці осмотичного тиску у зовнішньому середовищі та клітині.
2. Шлях активного переносу. Це процес направленого переносу речовин за
допомогою особливих білків ферментного походження, що носять назву пермеази
Енергетичний обмін - це потік біохімічних реакцій, в
результаті яких із речовин, що надійшли в клітину ззовні, виділяється енергія й
запасається у клітині в спеціальних з'єднаннях, що витрачаються клі¬тиною у
процесах біосинтезу. Енергетичний обмін забезпечується за рахунок так званого
дихання. Дихання - це процеси розщеплення речовин (дисиміляція), що
супроводжуються виділенням вільної енергії. Таким чином, речовини, що надійшли
у клітину, витрачаються у двох напрямках: одна частина їх використовується у
біосинтезі речовин клітини, а друга витрачається у процесах, що забезпечують
організм енергією.
Типи: аеробне та анаеробне. Між аеробами і анаеробами немає різкої межі. Існують проміжні форми, які можуть існувати як при наявності молекулярного кисню, так і при його відсутності. Такі мікроби називають факультативними аеробами або факультативними анаеробами.До факультативних анаеробів належать дріжджі і молочно¬кислі бактерії.
Типи: аеробне та анаеробне. Між аеробами і анаеробами немає різкої межі. Існують проміжні форми, які можуть існувати як при наявності молекулярного кисню, так і при його відсутності. Такі мікроби називають факультативними аеробами або факультативними анаеробами.До факультативних анаеробів належать дріжджі і молочно¬кислі бактерії.
При аеробному
диханні поживні речовини окиснюються киснем повітря до кінцевих продуктів
розпаду, тобто до вуглекислого газу і води. Енергія, що утворюється при цьому,
використовується мікроорганізмами при засвоєнні поживних речовин для руху і
розмноження. До аеробних мікроорганізмів, тобто до мікроорганізмів, у яких
дихання проходить аеробним шляхом, належать всі плісеневі гриби, а також багато
бактерій. В більшості випадків для дихання використовуються вуглеводи, але
можуть використовуватись інші органічні сполуки - білки, жири, спирти та ін.
При анаеробному
диханні мікроорганізми отримують енергію не шляхом окиснення, а шляхом розпаду
складних органічних речовин до більш простих. Анаеробне дихання прийнято
називати бродінням. Мікроорганізми, у яких має місце анаеробне дихання,
називають анаеробами. До них належать дріжджі та багато бактерій. Анаеробні
мікроорганізми поділяють на строгі (облігатні, безумовні), яким кисень повітря
не тільки не потрібний, але й шкідливий, і факультативні (умовні), що можуть
жити як без кисню, так і в його присутності. На ці процеси вико¬ристовується
близько 1/4 частини вивільненої енергії. Більша частина енергії витрачається в
навколишнє середовище. Це спричиняє нагрівання продуктів, в яких розвиваються
мікроорганізми. Саме так нагрівається вино, в якому проходить спиртове
бродіння. В результаті бурхливого розвитку мікроорганізмів нагрівається вологе
зерно, бавовна, торф, сіно, гній. Тепло, що виділяється при самонагріванні
гною, використовують для утеплення теплиць. Деякі мікроорганізми виділяють
невикористану ними енергію у вигляді світла. Це можна довести на прикладі
світіння гнилого дерева.
Немає коментарів:
Дописати коментар