Вони є в грунті, воді, повітрі, на рослинах, харчових
продуктах, предметах, в організмі людини і тварин.
У грунті є необхідні для розвитку бактерій поживні речовини і
волога, внаслідок чого їх кількість в 1 г грунту досягає величезних
кількостей: від 200 млн у глинястому грунті до 5 млрд у чорноземному. В 1
г орного шару грунту міститься 1—10 млрд бактерій.
Мікрофлора родючого грунту
складається з популяцій водоростей, актиноміцетів, нітрифікуючих,
денітрифікуючих, целюлозорозкла-даючих бактерій, сіркобактерій, пігментних
мікроорганізмів, грибів і найпростіших.
Найбільше
(1 000 000 в 1 мм3) бактерій у верхньому шарі
грунту— на глибині 5—15 см.
Мікрофлора води
річок залежить від ступеня їх біологічного забруднення та якості очистки
стічних вод, які спускають у русла річок.
дуже забруднена вода, бідна на
кисень і багата на органічні сполуки. Кількість бактерій в 1 мл доі сягає 1 млн
і більше, переважають Е. соїі та анаеробні бактерії, які спричинюють процеси
гниття і бродіння.
(зона помірного
забруднення) мінералізуються органічні речовини з інтенсивним окисленням
і вираженою нітрифікацією. Кількість бактерій в 1 мл становить сотні тисяч.
для чистої води.
Кількість бактерій у ній незначна, в 1 мл налічується кілька десятків або
сотень:
зона дуже чистої води
(особливо в осінньо-зимовий період), вона розташована вдалині від населених
пунктів і берегів.
Чим
вища концентрація у повітрі пилу,
газів, кіптяви, тим більше в ньому бактерій. Кожна частинка пилу або диму може
адсорбувати їх на своїй поверхні.
Над поверхнею гір, арктичних
морів, океанів мікроорганізми трапляються рідко.Мікрофлора повітря складається
із найрізноманітніших видів мікроорганізмів, які надходять у нього з грунту,
рослин і живих організмів.
Над поверхнею гір, арктичних морів, океанів мікроорганізми
трапляються рідко. Залежно
від пори року якісний і кількісний склад мікрофлори повітря змінюється. Якщо
взяти загальну кількість мікроорганізмів у повітрі взимку за 1, то весною вона
становитиме 1,7, влітку — 2, восени — 1,2. Повітря — несприятливе
середовище для бактерій і вірусів. Відсутність поживних речовин, вологи,
оптимальної температури, згубна дія сонячного проміння і висушування не
створюють умов для їх збереження.
Мікрофлора організму людини є результатом взаємного пристосування
мікроорганізмів і макроорганізму в процесі еволюції. Більша частина бактерій
постійної мікрофлори організму людини пристосувалась до життя у певних його
відділах. Крім того, є мікроорганізми, що становлять непостійну (випадкову)
мікрофлору.
Постійна (резидентна)
– мікрофлора специфічна для даного біотопу (автохтонна).
Тимчасова – мікрофлора занесена з
інших біотопів хазяїна (алохтонна),
мікрофлора
занесена з інших біотопів довкілля (заносна).
Мікрофлора ротової порожнини: різні види стрептококів, пептококів,
вейлонел, бактероїдів, лактобактерій, лептотриксів, фузобактерій, актиноміцетів,
спірохет та інші. У порожнині рота є
сприятливі умови для життя
мікроорганізмів. Слина — важливий поживний субстрат. У ній є амінокислоти, білки, ліпіди, вуглеводи, неорганічні речовини.
Мікрофлора шлунка і кишок: шлунок – спорові та лактобактерії, дріжджі,
сарцини; кишечник – біфідо- і лактобактерії (верхні
відділи), анаероби – біфідобактерії, клостридії, бактероїди, лактобактерії,
вейлонели (нижні відділи)
Немає коментарів:
Дописати коментар