Усі існуючі мікроорганізми
живуть у безперервній взаємодії із зовнішнього середовищем, у якій перебувають,
тому піддаються різноманітним впливам. Усі чинники,
що впливають розвиток мікробів, ділять на:
1. Фізичні чинники
·
Температура. >Термофильние види. >Мезофильние види >Психрофильние види (>холодолюбивие)
·
Вологість
При відносної вологості довкілля нижче 30%
життєдіяльність більшості бактерій припиняється.
·
Излучения
Сонячний світло згубно
діє мікроорганізми, винятком єфототрофние види.
·
Тиск
Бактерії щодо мало
чутливі зміну гідростатичного тиску.
·
Фильтрование
Для видалення
мікроорганізмів використовують різноманітні матеріали (>мелкопористое скло,
целюлоза,коалин);
2. Хімічні чинники Здатність
низки хімічних речовин придушувати життєдіяльність мікроорганізмів залежить від
концентрації хімічних речовин і часу контакту з мікробом.
Спирти. При розведенні спирт
набуває бактерицидні властивості, причому найбільшоїбактерицидностью має 70
%->ний спирт.
Красители. До барвникам з бактерицидними властивостями відносять
діамантовий зелений,етакридин,флавакридин та інших.
Бактерицидное дію кислот залежить від своїх
електролітичної дисоціації, тобто концентраціїН-ионов в розчинах та його що
окисляє дії. Чутливість до кислотам різна в різних мікроорганізмів. Так,
показано, що й оптимальна концентраціяН-ионов для CI.botulinum відповідає 7,6,
то, при доведенні рН до 4,6 настає загибель цих бактерій. Найнижче значення рН,
коли він ще спостерігалося зростання, — це 4,8; при рН 4,7 можуть проростати
лише суперечки, а при рН 4,6 настає припинення зростання взагалі.
3. Біологічні чинники
До біологічним засобам можна
віднести препарати, містять живих особин - бактеріофагів і бактерій, які мають вираженої
конкурентної активністю стосовно патогенним
іусловно-патогенним в людини і тварин видам мікробів.
Немає коментарів:
Дописати коментар