неділя, 10 лютого 2013 р.

12 Вплив факторів зовнішнього середовища на життєдіяльність мікроорганізмів.


Усі існуючі мікроорганізми живуть у безперервній взаємодії із зовнішнього середовищем, у якій перебувають, тому піддаються різноманітним впливам. Усі чинники, що впливають розвиток мікробів, ділять на:
1. Фізичні чинники
·         Температура. >Термофильние види. >Мезофильние види >Психрофильние види (>холодолюбивие) 
·         Вологість
При відносної вологості довкілля нижче 30% життєдіяльність більшості бактерій припиняється. 
·         Излучения
Сонячний світло згубно діє мікроорганізми, винятком єфототрофние види. 
·         Тиск
Бактерії щодо мало чутливі зміну гідростатичного тиску.
·         Фильтрование
Для видалення мікроорганізмів використовують різноманітні матеріали (>мелкопористое скло, целюлоза,коалин); 
2. Хімічні чинники Здатність низки хімічних речовин придушувати життєдіяльність мікроорганізмів залежить від концентрації хімічних речовин і часу контакту з мікробом.
Спирти. При розведенні спирт набуває бактерицидні властивості, причому найбільшоїбактерицидностью має 70 %->ний спирт.
Красители. До барвникам з бактерицидними властивостями відносять діамантовий зелений,етакридин,флавакридин та інших.
Бактерицидное дію кислот залежить від своїх електролітичної дисоціації, тобто концентраціїН-ионов в розчинах та його що окисляє дії. Чутливість до кислотам різна в різних мікроорганізмів. Так, показано, що й оптимальна концентраціяН-ионов для CI.botulinum відповідає 7,6, то, при доведенні рН до 4,6 настає загибель цих бактерій. Найнижче значення рН, коли він ще спостерігалося зростання, — це 4,8; при рН 4,7 можуть проростати лише суперечки, а при рН 4,6 настає припинення зростання взагалі.
3. Біологічні чинники
До біологічним засобам можна віднести препарати, містять живих особин - бактеріофагів і бактерій, які мають вираженої конкурентної активністю стосовно патогенним іусловно-патогенним в людини і тварин видам мікробів.

Немає коментарів:

Дописати коментар